Meerderheid weigert milieuvoorstel

Op 1 november 2017

Iedereen kent de problematiek van de plastic zakjes en plastic afval die overal weggeworpen wordt : de stranden , de zee , de natuur, de straten - ze zijn er vergeven van. De gevaren hiervan zijn alom gekend.

In 2015 keurde de Europese commissie een ambitieus pakket goed ter bevordering van de circulaire economie waarbij een van de actiepunten het uitwerken van een strategie voor de plastic in de circulaire economie wordt behandeld. Hierdoor wordt de recycleerbaarheid, de biologische afbreekbaarheid en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in plastic aangepakt met als doelstelling het uitwerken van een plan voor de aanzienlijke vermindering van het zwerfafval op zee.

Ondertussen heeft zowel de federale - als de Waalse en de Brusselse overheid verregaande reglementering uitgewerkt. Vlaanderen hinkt achterop door oppositie van Open VLD

Volgens een studie van de Universiteit Gent blijkt dat de kustgemeenten gemiddeld 32.400 euro besteden aan het opruimen van de stranden. Volgens de Schepen van Milieu besteed De Panne meer dan dit bedrag.

De situatie op onze stranden is gewoon dramatisch - men vindt gemiddeld 6.500 items per 100 m waarvan 95% plastics zijn en 20.000 pellets.

Men verzamelt meer dan 9 kg afval per 100m ( tussen 1.5 en 33 kg) en het afval varieert per seizoen ( zomer: sigaret filters aanstekers plastic verpakking en bestek in de winter flessen netten enz..)

 

Op de zeebodem treft men gemiddeld 0.1 tot 1.7 kg /km2 macro plastics aan en tussen de 108 tot 166 kg/km2 micro plastics

Op het strand voor de macro plastics tussen de 0.5 tot 50 kg /km en voor de micro plastics tussen de 7 en 34 kg /km

op het zee oppervlak respectievelijk tussen de 0.005 tot 4.5 kg /km2 en 6 tot 27 kg /km2

Daarom dringen er zich dringend maatregelen op.

Als gemeente kunnen wij een voorbeeld functie zijn om nu reeds maatregelen te nemen en dit binnen de wetgeving op de autonome van de gemeente.

Het verbod zou niet enkel zijn voor de plastic tasjes maar ook voor het gebruik van elke ander plastic wegwerp materiaal op het strand - het politie reglement kan hiervoor worden aangepast.

De alternatieven voor deze tasjes zijn legio zoals papieren tasjes,  bio-afbreekbare en composteerbare draagtassen, bakken enz...

Zeker voor de gemeente die pretendeert de properste gemeente te zijn en hiervoor een budget van 250.000 euro veil heeft, kan niet anders doen dan een algemeen verbod van plastic wegwerptasjes in te voeren en een algemeen verbod van afval op de stranden.  Nochtans weigert de huidige meerderheid een degelijk preventiebeleid uit te werken.

 

Verschillende voorstellen van ons gemeenteraadslid dr. Mieke Logier als van ons milieuraadslid Frank Imhof werden steeds naar de prullenmand verwezen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is