Preventie / Veilgheid

De herfst zit in het zadel en de winter is komend. Tijd om de houtkachel, gas convectoren en centrale verwarming volop te gebruiken. 
Een goede werking van deze toestellen is cruciaal voor jullie veiligheid, denk maar aan CO vergiftiging = de stille moordenaar.
Laat jullie schouw & houtkachel of stookoliekachel jaarlijks en de verwarmingstoestellen op aardgas met hun rookgasafvoer tweejaarlijks controleren op goede werking door ervaren en erkende technici. 
Het aanschaffen van rookmelders en CO melders zijn zeer goede waakhonden om jullie veiligheid nog beter te garanderen. 
Binnen enkele weken komt de eindejaarperiode eraan. 
Tijd voor de kerstboom, bijhorende verlichting & versieringen, eventueel kaarsen te gebruiken, de gourmet of fondueschotel op tafel te plaatsen, friteuses te gebruiken…... 
Een terugkerend fenomeen. 
Doch wees voorzichtig, plaats een kerstboom met wortelkluit en geef deze dagelijks water, plaats kaarsen in stabiele onbrandbare houders en op een vlakke ondergrond, ver weg van gordijnen, kerstbomen, kinderen….Let op met elektrische aansluitingen, gebruik veilige multi-aansluitingen.
Tijd voor de overgang van oud naar nieuw.

Sommigen vieren deze periode buitenshuis. Hou rekening met volgende slogan “ Glaasje op = laat je rijden “ !

Volg de richtlijnen/politieverordeningen van jullie gemeente m.b.t. vuurwerk. 
In onze gemeente De Panne/Adinkerke is het voor particulieren als voor verenigingen en ondernemingen niet toegelaten om vuurwerk te gebruiken. 
Dit verbod zit vervat in een Politiereglement: "Het is verboden voetzoekers of om het even welke vorm of soort van ontploffingspatronen of -tuigen, vuurpijlen of andere vuurwerkpatronen te gebruiken. 
De burgemeester kan afwijkingen toestaan en de voorwaarden ter zake bepalen. 
Dit allemaal zijn maar zeer beperkte richtlijnen. 
Uitgebreide veiligheidsrichtlijnen kunnen jullie terugvinden via de website van de gemeente. 
Denk ook aan dieren, deze zijn bang van vuurwerkgeluiden, laat ze niet alleen.