Actieplan voor Belgische militaire kerkhoven

Op 14 februari 2011

Minister van Defensie Pieter De Crem gaf zijn diensten de opdracht om voor de zomervakantie een actieplan klaar te hebben voor het beheer, onderhoud en de restauratie van de Belgische militaire kerkhoven. Dat antwoordde de minister  op een mondelinge vraag van N-VA-volksvertegenwoordiger Bert Maertens in de Kamercommissie Defensie. Bert Maertens reageert tevreden, na zijn oproep aan Defensie om dringend werk te maken van de opwaardering van de eigen militaire kerkhoven: “Zeker met het oog op de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog in 2014-2018 is er nog veel werk aan de winkel. Ook de federale overheid moet net als de andere overheden haar verantwoordelijkheid nemen, zodat de eigen militaire kerkhoven in 2014-2018 en nadien waardevolle herinneringssites zijn.  

Ook de twee Belgische militaire kerkhoven in onze gemeente vallen onder het actieplan.Op de Belgische militaire begraafplaats De Panne liggen 3152 Belgische doden begraven. Deze begraafplaats is daarmee de grootste Belgische militaire begraafplaats.

Op de begraafplaats van Adinkerke liggen Belgische, Britse en Franse doden.
De aanleg van de Heldenweg gaf in 1925 aanleiding tot scherp protest. Op bevel van de toenmalige Minister van Landsverdediging werden immers een 130-tal heldenhuldezerkjes verbrijzeld en met rode baksteen vermengd om als ondergrond voor de weg te dienen. Deze grafschennis zou de rechtstreekse aanleiding zijn voor het oprichten van de IJzertoren te Diksmuide. Op de begraafplaats staan nu nog 6 heldenhuldezerkjes.

Op de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke liggen 1717 Belgische doden begraven en 1 Franse militair onder een Belgische grafsteen.
Deze begraafplaats werden tijdens de oorlog aangelegd. Heel wat bijzettingen waren overledenen van het militair hospitaal L'Océan in De Panne.
(Bron : Roger Verbeke - juni 2001)

N-VA-volksvertegenwoordiger Bert Maertens vroeg dringend meer aandacht voor de toestand van de Belgische militaire kerkhoven. Die worden vaak onvoldoende onderhouden en tonen op veel plaatsen schade aan het waardevol oorlogserfgoed. Dat blijkt uit inspectierapporten van Monumentenwacht vzw die hij kon inkijken.

De minister reageerde in de Commissie Defensie positief op mijn vraag”, zegt het N-VA-Kamerlid. “Hij deelde mee dat hij zijn diensten opgedragen heeft om voor het einde van het eerste semester van 2011 een actieplan ter zake uit te werken, dat vanaf dan kan worden uitgevoerd.” De minister hecht zelf veel belang aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en wil daarom dat de Belgische militaire kerkhoven goed onderhouden en gerestaureerd worden waar nodig.

Defensie besteedt het onderhoud en de renovatie van de begraafplaatsen uit aan privéondernemingen. Het totale budget daarvoor bedroeg vorig jaar 436.600 euro, zo blijkt uit informatie die Bert Maertens van de Dienst Oorlogsgraven kreeg. Minister De Crem is van mening dat de federale regering dit structureel budget moet behouden en indien nodig nog bijkomende middelen moet vrijmaken.

Bert Maertens hamerde er in zijn betoog tot slot op dat Defensie niet alleen werk moet maken van het onderhoud en de restauratie van de grafzerken, maar ook voldoende aandacht moet schenken aan het bezoekersonthaal, de toegankelijkheid en de ontsluiting van de militaire kerkhoven. “Want ook daar moet met het oog op de grote bezoekersstromen die wij in 2014-2018 verwachten nog heel wat verbetering in gebracht worden”, besluit de N-VA-volksvertegenwoordiger.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is