Herwaarderingsplan Dumontwijk

Op 2 februari 2011

Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois bracht op donderdag 11 maart een bezoek aan De Panne. Na de bespreking van enkele actuele dossiers werd de vergadering besloten met een mooie wandeling in de Dumontwijk. Daar ondertekende minister Bourgeois het herwaarderingsplan voor deze historisch zeer waardevolle wijk. Dit herwaarderingsplan - een masterplan voor het onderhoud van erfgoed binnen een beschermd stadsgezicht - spoort het gemeentebestuur en bewoners - eigenaars aan om het erfgoed in de wijk te herwaarderen door conservatie, restauratie en renovatie. Voor werken aan erfgoedelementen die in het plan vervat zijn kent  minister een aanzienlijke premie toe.

    Ondertekening herwaarderingsplan Dumontwijk

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed keurde op 21 januari 2010 het herwaarderingsplan goed voor het beschermd stadsgezicht 'Dumontwijk' in De Panne. Het herwaarderingsplan, opgemaakt in opdracht van de gemeente De Panne, maakt het onder meer mogelijk dat de eigenaars en huurders van een pand gelegen in deze wijk vanaf nu onderhoudspremies kunnen aanvragen voor het onderhoud, herstel en herwaardering van hun karakteristieke woningen.

De onderhoudspremie is een begrip geworden in de Vlaamse Monumentenzorg. Al jaren een efficiënte ondersteuning voor het goede onderhoud van vele beschermde monumenten, werd door de Vlaamse Overheid bij de nieuwe regeling op de onderhoudspremie in 2004 deze premie uitgebreid voor waardevol erfgoed binnen beschermde stads- en dorpsgezichten. Om deze onderhouds-, herstellings- en herwaarderingswerkzaamheden op een doordachte manier te kunnen betoelagen werd door de Vlaamse Overheid het toekennen van een premie gekoppeld aan de opmaak van een herwaarderingsplan. Nu dit herwaarderingsplan voor de Dumontwijk is goedgekeurd door minister Bourgeois, kunnen zowel eigenaars als huurders van onroerend erfgoed binnen dit beschermd stadsgezicht onderhoudspremies bekomen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is